Mobile website ontwikkeling, de basis techniek
Beraad een expert

De basis techniek achter mobiel webdesign

De wereld van informatiewerving is aan het veranderen. Voor de informatie zoeker, maar ook voor de informatieverlener. Bij de start van het schrijven van dit artikel lag de focus op mobile SEO, maar al snel bleek dat dit hand in hand gaat met technieken als responsive webdesign. Dit artikel is daarom ook uitgegroeid tot een volledig overzicht van wat er bij komt kijken om een “standaard”website, mobiel klaar te maken.

Optimaliseren voor telefoon en tablet

U kent het wel. Er komt iets op uw pad waar u graag meer over wilt weten. Of het nu gaat om de prijs van een product of extra informatie bij een bezienswaardigheid. U pakt uw mobiel, typt de nodige trefwoorden in en viola, al snel krijgt u een opsomming van websites te zien met potentiële waardevolle informatie.

U bent ook niet de enige die dit doet. Volgens een bekende statistieken verzamelaar, YELP, komt 40% (link: http://officialblog.yelp.com/2012/07/yelp-mobile-updates-lookin-good.html) van alle zoekopdrachten tegenwoordig van een mobiel apparaat.

Nu mobiel internet voor steeds meer mensen beschikbaar is en het internet op zichzelf ook steeds sneller wordt, is het voor website ontwikkelaars ook van steeds groter belang dat ze hun websites hier op aanpassen.

Gelukkig werkt de ontwikkeling in techniek hier ook aan mee. Zo was het 5 jaar geleden nog noodzakelijk om losstaande mobiele websites op te zetten met zelfs een eigen domeinnaam. Denk bijvoorbeeld aan de m.google.com mobiele website.

Anno 2013 is het gelukkig mogelijk één en dezelfde website voor computer en mobiel te gebruiken. Wat onder andere de volgende voordelen heeft:

  • Tijdbesparing in website ontwikkeling. Er hoeft nog maar 1 keer een opzet gemaakt te worden met de betreffende inhoud.
  • Eenvoudig bij te werken. Met één website om up to date te houden blijven alle weergave actueel
  • Beter Vindbaarheid vanaf mobiel in zoekmachines SEO.

CSS3 biedt Responsive webdesign en Media queries

Wanneer u aan website ontwikkeling begint is CSS, oftewel Cascading Style Sheets, een prioriteit om onder de knie te krijgen. Een stylesheet bepaald namelijk in grote lijnen hoe uw website wordt opgemaakt. De komst van mobiel internet heeft echter roet in het eten gegooid met betrekking tot de opmaak van een website. De schermen zijn simpelweg te klein om de website op de juiste manier weer te geven. Naast het ontwerp gaat dit ook ten koste van de gebruikersvriendelijkheid van een website, wat natuurlijk kan resulteren in een dalend aantal terugkerende bezoekers.

Gelukkig gaat CSS met zijn tijd mee. De laatste versie, CSS3, maakt het mogelijk om websites zowel voor mobiel als desktop gebruikers te op te maken. CSS3 gebruikt hier zogeheten media queries voor. Deze techniek stelt de ontwikkelaar in staat om verschillende voorwaarden te stellen waaraan een medium moet voldoen voordat een css blok weergegeven wordt. Dit kunnen voorwaarden zijn als:

  • De resolutie van de browser;
  • De grote van het scherm;
  • De oriëntatie van het scherm (Staand of liggend);
  • Controle of er een muis of touchscreen aanwezig is;
  • Controle van toegestane aantal kleuren.

Media queries stelt de ontwikkelaar op deze manier in staat om CSS blokken te schrijven die specifiek gericht zijn op mobiele apparaten. Of het scherm nu een 4” telefoon scherm is, of een 27” desktop scherm, de opmaak zoals dat word bepaald komt helemaal tot zijn recht.

Hebt u nog vragen over het maken van een mobiele website? Of kunnen wij u helpen om uw diensten online tot hun rechte laten komen? Houdt u dan niet in om contact met ons op te nemen.

Meer interessante SEO informatie

Linkpartners

Linkpartners

Linkpartners! Een eenvoudige manier om uw online netwerk uit te breiden. Lees over de basis en beraadt een expert

Meer Linkpartners
Optimalisatie voor zoeken vanaf mobiel (Mobiel SEO)

Optimalisatie voor zoeken vanaf mobiel (Mobiel SEO)

Ook uw doelgroep zoekt uw diensten via dit medium. Bent u al klaar voor mobiele SEO. Lees over de basis of beraadt een expert

Meer Optimalisatie voor zoeken vanaf mobiel (Mobiel SEO)
Zoekwoordenonderzoek de sleutel tot zoekmachines

Zoekwoordenonderzoek de sleutel tot zoekmachines

Een basis lijst zoekwoorden stelt u eenvoudig zelf samen. Zoekwoordenonderzoek zet uw lijst om in kansen. Leer de basis of beraad een expert

Meer Zoekwoordenonderzoek de sleutel tot zoekmachines
Goede Landingspagina maken

Goede Landingspagina maken

Een goede landingspagina verstrekt een uitnodiging naar uw doelgroep en wijst hen de weg naar uw doel. Leer de basis of beraad een expert

Meer Goede Landingspagina maken
SEO Maatwerk
Turkooishof 132b 4817HE Breda, Netherlands
+31 (0)6 - 38757212 info@seomaatwerk.nl
Mobile website ontwikkeling, de basis techniek