Goede web artikelen schrijven? Stem uw inhoud af op uw doelgroep
Beraad een expert

Artikelen optimaliseren voor zoekmachines

Wanneer u een artikel beter vindbaar wil maken op zoekmachines zoals Google is het van belang dat u begrijpt hoe zoekmachines precies werken. De zoekmachine is de laatste jaren een grote ontwikkel fase doorgegaan. Het is niet langer een hulpmiddel dat slechts inhoud van het internet opsomt op basis van een zoekwoord. De zoekmachine houdt ook rekening met leesbaarheid van het artikel en de relevantie van de webpagina's er omheen. Hoewel het juiste gebruik van zoekwoorden in artikelen nog steeds van belang is, moet er wel breder nagedacht worden of het artikel wel echt van toegevoegde waarde is.

Een zoekmachine vriendelijk artikel zien als een kranten artikel

De manier waarop een zoekmachine een artikel bekijkt is op bepaalde vlakken te vergelijken met hoe u een krant leest. Hoewel een krant soms chaotisch overkomt, is er wel degelijk een goede structuur aanwezig. Zo staat sport onder sport, buitenlands nieuws vindt u onder buitenlands nieuws etc. Wanneer u vervolgens één van deze categorieën openslaat ziet u direct duidelijke kopteksten die de inhoud van het artikel en paragraven beschrijven. Hoe groter het kopje, des te belangrijker het artikel bij u overkomt. Aanvullend zult u smaakvolle afbeeldingen zien die de artikelen onderbouwen en niet hinderen. Het juiste gebruik van koppen, paragraven en afbeeldingen zijn dus van groot belang. U dient daarom voor, tijdens en na het schrijven van een artikel goed na te gaan hoe het er uiteindelijk uit gaat zien.

Deze metafoor is niet alleen van toepassing voor de opmaak van een artikel, maar ook voor de inhoud. Zo kijkt de redacteur van een krant ook inhoudelijk naar een tekst. Hij stelt zich de vragen; past het bij de "stijl" van zijn krant en is het artikel relevant voor de lezer. Twee vragen die een zoekmachine ook "stelt".

Elk artikel die u plaatst dient aan te sluiten bij de "stijl" van uw website of webshop. Zo zal een bezoeker van een voetbal website vreemd opkijken als hij hier een artikel tegenkomen over katten verzorgen. Zowel de zoekmachine als de bezoeker zal dan de inhoud dat wel over voetbal gaat minder serieus nemen.

Een stapje verder dan de krant

Wat wel uniek is bij webpagina's ten opzichte van een krant is het gebruik van zoekwoorden en de mogelijkheid om interactie aan te bieden.

Een zoekmachine gebruikt zoekwoorden om het algemene onderwerp van uw artikel te bepalen. De mate waarin uw artikel aansluit bij het zoekwoord van de zoeker is mede bepalend voor de vindbaarheid op Google van dit artikel. U dient hier dus zorgvuldig mee om te gaan. Zo dienen de betreffende zoekwoorden - of verbasteringen ervan - geplaatst te worden op tactische plaatsen in het artikel.

Plaats de zoekwoorden in onder andere:

  • De kopteksten;
  • De eerste en laatste paragraaf;
  • Egaal verspreid over het artikel;
  • De afbeelding omschrijving.

Houdt er rekening mee dat het wel goed leesbaar blijft en te begrijpen is. Het lezen moet immers niet als een straf voelen.

Houdt uw bezoeker geïnteresseerd

Wanneer u een artikel schrijft zorg er dan voor dat u iets te bieden heeft aan de lezer. Denk hierbij aan leuke feitjes, meningen of andere zaken waar de lezer zich eventueel in kan vinden. Een andere toegevoegde waarde waar een website of webshop in kan voorzien is interactie. Dit kan door middel van video of audio, downloadbare inhoud, maar ook een verwijzing naar andere artikelen. Door een verwijzing structuur tussen uw artikelen of andere inhoud kunt u uw bezoekers binnen uw website begeleiden naar een pagina dat voor uw doel interessant is. Zie ook het artikel over het maken van goede landingspagina's om meer uit uw bezoekers te halen.

Hebt u vragen over het optimaliseren van artikelen? Of kunnen wij u helpen om uw diensten online te publiceren? Houdt u dan niet in om contact met ons op te nemen.

Meer interessante SEO informatie

Linkpartners

Linkpartners

Linkpartners! Een eenvoudige manier om uw online netwerk uit te breiden. Lees over de basis en beraadt een expert

Meer Linkpartners
Optimalisatie voor zoeken vanaf mobiel (Mobiel SEO)

Optimalisatie voor zoeken vanaf mobiel (Mobiel SEO)

Ook uw doelgroep zoekt uw diensten via dit medium. Bent u al klaar voor mobiele SEO. Lees over de basis of beraadt een expert

Meer Optimalisatie voor zoeken vanaf mobiel (Mobiel SEO)
Zoekwoordenonderzoek de sleutel tot zoekmachines

Zoekwoordenonderzoek de sleutel tot zoekmachines

Een basis lijst zoekwoorden stelt u eenvoudig zelf samen. Zoekwoordenonderzoek zet uw lijst om in kansen. Leer de basis of beraad een expert

Meer Zoekwoordenonderzoek de sleutel tot zoekmachines
Goede Landingspagina maken

Goede Landingspagina maken

Een goede landingspagina verstrekt een uitnodiging naar uw doelgroep en wijst hen de weg naar uw doel. Leer de basis of beraad een expert

Meer Goede Landingspagina maken
SEO Maatwerk
Turkooishof 132b 4817HE Breda, Netherlands
+31 (0)6 - 38757212 info@seomaatwerk.nl
Goede web artikelen schrijven? Stem uw inhoud af op uw doelgroep